Jak to všechno začalo

Idea

Kdy se zrodila chuť psát vlastní věci? Jaké předpoklady musí splňovat začínající autor a co všechno se potřebuje naučit? Může se stát spisovatelem kdokoliv?

Prvotní impuls

Knihy miluji už od malička. Kdy jsem ale zažila úplně první touhu, vymyslet vlastní věc?

Bylo to na konci základní školy. Pročetla jsem tou dobou (dle vlastního neskromného mínění) neuvěřitelnou spoustu příběhů, až nastala chvíle posunout se dál. Nemusím snad ani vykládat, že moje první pokusy stály za starou belu! Vlastní zážitky nulové, načtené příběhy z neustále se opakujícího prostředí a fantazie v zárodku. Nevadí, aspoň jsem se nenudila 😊

Hnací motor

Chvilku jsem vyčkávala. Ta chvíle trvala přesně patnáct let, až se dostavil bod zlomu. Tentokrát už zcela vážně a bez postranních zaječích úmyslů jsem zahájila „spisovatelskou dráhu“ podruhé.

Mou hybnou sílou se stala jiná kniha. Nejednalo o super nepřekonatelnou pecku, nýbrž dílo, které mě pobouřilo. Rozhodla jsem se proto, pokořit strach z neznámého a vrhla se do boje. Vzala jsem papír a tužku (fakt nekecám! Žádný notebook, pěkně postaru) a začala splétat vlastní myšlenky. Neměla jsem v tu chvíli sebemenší zdání, jak se děj bude vyvíjet nebo čím skončí. Šlo mi čistě o pokus.

Beta čtenáři

Zkušební čtenáři jsou hotový poklad! Jsou vše, co začínající autor potřebuje. V mém případě se jednalo o mého manžela, který sice patří mezi „nečtenáře“ (co by ale pro svou drahou polovičku neudělal), kamarádku Hanču (kterou dodnes bombarduji se vším co napíšu), rodinu a přátelé.

Poskytli mi reálnou zpětnou vazbu. Poradili, na čem je třeba zamakat, a především mi vlili do žil obrovskou dávku nadšení. Tímto jim skládám hold a ZE SRDCE DĚKUJI!

Samostudium

Psaní mě bavilo, dokázala jsem zdárně přenést myšlenky na papír a našla dokonce potenciální čtenáře. ALE… Co VLASTNĚ budu psát? Jak by měl příběh vypadat? Co všechno musí plnohodnotný text obsahovat?

Děkuji Bohu za dnešní vyspělou dobu. Strávila jsem X hodin brouzdáním na netu, až jsem nakonec našla to podstatné. Články, online kurzy, webináře nebo skupiny na sociálních sítích. A abych nebyla jen teoretik, přispěji svou troškou do mlýna. Vřele mohu doporučit „Kurzy tvůrčího psaní pana Reného Nekudy“ nebo facebookovou skupinu „Odstartuj svoji knihu.“

Literární soutěže

Nedílnou nutností každého začátečníka jsou literární soutěže. Nejen, že otestují, jak píšete, ale jsou perfektním odstraňovačem strachu. Není totiž žádné překvapení, že každého druhého z nás napadne děsivá myšlenka: „Neudělám si z ostudy kabát?“ Je třeba to otestovat!

Sama jsem prozatím vyzkoušela tři a už se nemůžu dočkat jejich vyhodnocení. O všem vás budu samozřejmě informovat 😊

Blog

Moje další kroky vedly k vytvoření blogu. Naučila jsem se základy psaní, vyzkoušela soutěže, ale co dál? Bylo by fajn se zviditelnit. Novým rukopisům bohužel doba nepřeje (jednak zapadám mezi no name autory a také se nakladatelství perou se současnou COVID situací). Co takhle propagovat vlastní věci pro potěšení?

Jelikož patřím k technickým anti talentům, s vlastním blogem mi pomohla kamarádka Marťa. Její zásluhou vznikly tyto stránky a jenom díky ní, můžu posílat své myšlenky dál. DĚKUJI!

Loading

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *