Krocení divé zvěře aneb jak se píše na mateřské

Na záchod chodím zásadně ve dvou, občas i ve třech. Slovní zásobu používám z poloviny a někdy ve vlasech najdu zaschlou špagetu. Kdo jsem? No přece MÁMA. 

Realita vs snění

Je sobota ráno. Nemusím do práce, a tak si užívám sladkého lenošení. Až se mi zachce vylezu z postele, napustím si vanu, nachystám palačinky a při popíjení lahodné kávičky pročtu dnešní novinky.

Haha, to určitě. Bejvávalo! Zkusme zmáčknout RE-PLAY a podívat se na věc ještě jednou.

Je sobota ráno. Nemusím do práce, protože vstávám rovnou na pracovišti. Místo příjemného procitnutí preferuji léčbu šokem. Do ložnice se totiž vřítí starší zvěř dobývající se do postele. Mezitím zaslechnu v chůvičce pláč mladšího. Buď vítán nový dne!

Ještě jsem nebyla ani na záchodě, zato jsem zvládla přebalit mrňouse, nachystat pro oba snídani, dvakrát utřít rozlitý džus a odpovědět minimálně na dvacet DŮLEŽITÝCH dotazů. Pracovní nasazení mi může závidět i superman.

Po ranní hygieně, zhltnutí housky na stojáka a převléknutí do tepláků, nastává opojná chvilka s ranním životabudičem. Jelikož mezitím odbíhám chytat „přesně mířené“ hody míčem, přemisťuji malého do bezpečné vzdálenosti od zásuvky a následně pak zachytávám lampu v letu, káva je dávno ledová. Jsem zpocená jako jamajský sprinter při závodech, a to se ručičky hodin ještě nepřehouply přes osmičku. Není nad parádní víkendový den.

Čas pro sebe

Většinou mívá dopolední program stereotypní charakter. Pohrát si s dětmi. UKLIDIT. Nachystat svačinku. UKLIDIT. Pofoukat bolístky. UKLIDIT. Uvařit oběd. UKLIDIT.

Možná si říkáte, že je to u nás čisté jak ve sterilní nemocnici, opak je pravdou. Uklízím jenom nově vzniklý bordel. Kousky jablíčka na koberci, rozházené hračky, pohozené oblečení nebo peřiny pod stolem, kde měl stát nejspíš bunkr. Asi to nevyšlo.

Když už malý ale nakonec zalomí a dračice kouká na pohádku, natěšeně usedám k počítači. Konečně! Konečně nastává okamžik, kdy mám čas jen pro sebe. Ani ne do pěti minut se však ozývá od televize: „Mamiii, já už nechci kouzelnou školku!“ Odevzdaně pořad přepnu a snažím se navázat v myšlenkových pochodech.

Po minutě: „Mamiii, já už nemám pití! Uděláš mi nové, prosím?“

V podobné duchu se nese následná hodina až zjistím, že je malý do růžova vyspinkaný a já mám napsáno deset vět. Nevadí! Jen klid, zhluboka dýchej. Nepomáhá to…

Druhý pohled

Po obědě, kdy si mimochodem připadám jako chobotnice, vyrážíme ven. Sice pobíhám mezi houpačkou a pískovištěm, vytahuju malému drobounká zrníčka z pusy, odstraňuju kamínky z bot, podávám pitíčko, nebo loupu mandarinku, ale aspoň jsme na čerstvém vzduchu. Pokud se tak dá pojmenovat to, co dýcháme tady v Ostravě.

Společně s námi jsou na hřišti i jiné maminky. Rozděluji je do dvou skupin. První nesou pracovní název SOUCIŤAČKY, druhé FRAJERMÁMY. Nevím, která ze skupin je snesitelnější. Zatímco mě souciťačky „podporují“ lítostivým pohledem při každé dětské hysterii, frajermámy ležérně sedí na lavičkách, nasávají sluneční energii a mají veškeré okolní dění na párku.

Hm, tak by mě zajímalo, do které skupiny by ony zařadily mě? Nejspíš do PSYCHOHROTIČEK.

Plány sežrala koza

Přichází večer. Zvěř je nasycená, okoupaná a v pyžamkách ulehává do svých brlohů. NEUVĚŘITELNÉ!!!

Mám hromadu plánů a nevím co dřív. Najednou se přistihnu, jak sedím na gauči namáčknutá mezi plyšovým medvědem, gumovou kachnou a pestrobarevným slonem, který vypadá jako by utekl z cirkusu. Civím do prázdna. Myslela jsem, že to umí jen chlapi?! Omyl, zvládám to stejně dokonale jako oni.

Nakonec ale zmobilizuju všechny síly a usedám k počítači. Původní horečnatá nedočkavost je tatam, přesto začínám psát. Práce jde naštěstí od ruky. Po necelé hodince však zjišťuji, že jsem asi skončila. Písmenka se začínají rozmazávat, nápady jsou v trapu a chuť něco vymyslet, vystřídala akorát chuť na víno. Hm, proč ne?

Po další půlhodině jsem unavená jako horník po dvanáctce a netoužím po ničem jiném než zalehnout do postele. Zítra toho určitě stihnu víc. Stoprocentně…!

Loading

1 komentář

  1. Pingback: Aktuality -

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *