Samy bychom to nezvládly: Rozhovor s Dagmar D. Čechovou a Kateřinou Smrčinovou

Aby projekt Kde autoři pomáhají fungoval, je zapotřebí nejen nápad a autoři, ale spousta lidí kolem. Ráda bych teď představila dvě dobré duše z nich.

Dvojici nepostradatelných žen, které Letní kraťasy výrazně ovlivnily, tvoří Dagmar Digma Čechová a Kateřina Smrčinová.

Dáša (https://www.dagmarcechova.cz/) je redaktorkou, editorkou, jazykovou korektorkou a autorkou společenského románu Nemusíš!. V projektu Kde autoři pomáhají jsou v její režii korekce a redakce Letních kraťasů.

Káťa (autorka náhledového obrázku) stála u zrodu celého projektu. Všechny povídky betovala, přispívala svými názory i postřehy, a věnovala Letním kraťasům svou ilustraci.

Jak se k projektu dostaly? Podporují charitativní organizace a co je charakterizuje? Na tyto otázky odpovídaly…

Jak jste se o projektu dozvěděly? Co na něj říkáte?

Dáša: Já jsem se o něm dozvěděla od jedné z autorek, Miriam Blahové, která si u mne dopředu domlouvala volnou kapacitu na redakci a korekturu své povídky. Miriam patří k mým pravidelným klientkám a já jí v jejím spisovatelském vývoji moc fandím.

Když mi prozradila jména dalších autorek a charitativní pozadí projektu, rozhodla jsem se nabídnout své služby zdarma nejen jí samotné, ale i všem ostatním autorkám. Věřím, že lidé musí občas udělat nějaký dobrý skutek, a to nejen kvůli ostatním, ale i sami kvůli sobě, protože to prospívá jejich duši a vnímání sebe sama. Ráda jsem se tedy k autorkám v tomto úmyslu přidala.

Káťa: S autorkami se virtuálně znám, takže když mě oslovily, zda bych jim nenamalovala jednu ilustraci, neváhala jsem ani na vteřinu. Projektu strašně moc fandím, všechny holky píšou skvěle a čtenáři se tak mají rozhodně na co těšit.

Slyšely jste o Domě pro Julii už předtím?

Dáša: Přiznám se, že ne. Charitativních projektů a nadací je příliš mnoho a myslím, že není v silách žádného člověka, aby měl povědomí o všech. Obzvláště má-li to štěstí, že se ho jejich činnost přímo nedotýká. Právě proto může být zviditelnění konkrétních míst a organizací podobnými projekty velkou šancí, aby se o nich širší veřejnost dozvěděla.

Věřím, že pro mnoho lidí není problém čas od času nějakou menší částkou na smysluplné účely přispět, a zde by se ten finanční dar spojil s něčím reálným, čeho se jim dostane zpět, a sice knihou s velmi pozitivním vzhledem i názvem. Věřím, že to spojení může fungovat a že Letní kraťasy k příspěvku přesvědčí zajímavý počet přispěvatelů.

Káťa: Ano, slyšela.

Podporujete samy nějakou charitativní organizaci?

Dáša: Ne pravidelně. Kdysi jsem podporovala indickou holčičku v rámci projektu Adopce na dálku, každoročně nakupuji Nocleženky pro lidi bez domova a přispívám na nemocniční klauny, bílé pastelky apod. Průběžně pak pomáhám i projektům, které mě v danou chvíli osloví, zaujmou a přesvědčí. Velmi často se týkají právě nemocných dětí, ale také třeba obětí domácího násilí či závažných nemocí.

Káťa: Podporuji, ne pravidelně, ale jednou za čas ano. Většinou nějaké jednorázové sbírky na nemocné děti či maminky v nouzi.

Co takhle prásknout něco na sebe? Co vás charakterizuje?

Dáša: Ha, charakterizuje? Někdo by jistě řekl, že velká huba. A měl by pravdu, jen bych ho trochu doplnila. Mluvím hodně, nahlas a ne vždycky úplně slušně. Mám ráda upřímné a otevřené lidi a snažím se taková být i sama. Ráda to přikládám své zpola moravské krvi – možná je to trochu výmluva, ale přesně taková byla moje babička: Co na srdci, to na jazyku.

Jsem takové trochu přerostlé (a v poslední době i poněkud přestárlé a překrmené) dítě – nerada hraju falešné hry a stejně tak mám problém je prokouknout. Možná je to naivita, ale já ráda věřím v lidské dobro a v to, že svým chováním nastavujeme světu zrcadlo. Takže přeji tomuto projektu co nejvíce úspěchů a autorkám, aby se jim jejich skvělý nápad vrátil v podobě pozitivních zpětných vazeb.

Káťa: Co mě charakterizuje? Asi smysl pro humor a schopnosti udělat si srandu sama ze sebe. Ráda se směju a ráda rozesmívám.

Ráda bych oběma ze srdce poděkovala. Pochopitelně nejen za odpovědi, ale (a myslím, že nemluvím jen za sebe) za vaši práci, úsilí i podporu. Těším se na další společné projekty a přeji vám do kariérního i osobního života mnoho úspěchů.

Loading

1 komentář

  1. Pingback: Aktuality -

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *