Nepečené dezerty: návod jak si pochutnat? Ani náhodou! Pěkně hořké sousto o domácím násilí

Je všude kolem nás. Někdy zjevné, jindy zcela nenápadné. Získalo přední místo v novém psychothrilleru Nepečené dezerty Kateřiny A., přesto je domácí násilí jen počátkem neuvěřitelného propletence. A každý asi tuší, že o vymazlené tiramisu se rozhodně nejedná…

Na co se těšit?

Co mají společného nepečené dezerty a domácí násilí? Všechno, řekla by Kateřina, toho času vzorná stepfordská panička. Nepečené dezerty je ten poslední soubor v počítači, který by její manžel otevřel.

Proto zde ukrývá deník, ve kterém zpytuje svědomí a vysvětluje, že ne vždy se věci mají tak, jak se na první pohled zdá. Obzvlášť to platí o Albertovi, jejím manželovi, který světu ukazuje pouze své lepší já. To horší si šetří na doma.

Zná Kateřina všechny jeho tváře, nebo ji může ještě něčím překvapit? Co je motivací jejího nového zaměstnance, který naléhá, aby neodkládala řešení svých problémů? Kam zmizel realitní makléř, který si kromě úplatku vyžádal na Albertovi společnost jeho ženy?

A co když je tu tajemství, které vyrazí dech i těm nejotrlejším? (zdroj anotace)

Hned díky prvním scénám padá čtenář do útulného a přepychové obýváku, jemuž však něco schází. Klid. A nejedná se o hrobové ticho, které proráží tóny klavíru, ale duševní pohodu. Ta se totiž s každým Albertovým krokem mění na noční můru. Psychické i fyzické týrání s jízlivostmi, útoky a ránami.

Autorce se tak daří hned v úvodu strhnout čtenářovu pozornost a nehodlá ji pustit.

Po úvodních dvou kapitolách, kde hlavní hrdinka Kateřina seznamuje čtenáře s inkriminovaným souborem, pravou tváří manžela a synem Benem, se vrací zpátky v čase, aby postupně odkryla svou bolestivou minulost. Souhru promyšlených tahů, do kterých se velmi rychle zamotala a sedla bídákovi na lep. Střídání dějových linií je však autorkou dokonale promyšlené. Chvíle, kdy litujete naivní Kateřinino mládí, nečekaně nahrazují dramatičtější okamžiky ze současnosti se scénami, při nichž tuhne krev v žilách.

Za zdmi našeho domu jsem totiž pro Alberta byla jen děvka. Drahá děvka, jak mi rád připomínal. Přitom úplně na začátku mi říkal drahá, drahá Kateřino.

Děj současné linky se rozpohybuje obchodní večeří, při níž na scénu vstupují nové, důležité postavy. Některé sympatické, jiné méně. Všechny však zásadní. Nelze popsat, bez prozrazení spoilerů, co všechno se večeří změní, jak už ale sama anotace napovídá, následují dotěrné, přesto nezbytné dotazy nového zaměstnance na Kateřinino soukromí a především zmizí realitní makléř. Jestli ale odcestoval na dovolenou, nebo se vypařil nedobrovolně, už neprozradím.

Drama střídá napětí

Jak sama autorka Andrea Čekanová říká, knihu lze zařadit hned do několika žánrů. Na své si přijdou milovníci thrillerů, vážná témata slibují drama a nechybí ani detektivní napětí. S rukou na srdci mohu prohlásit, že se bude líbit všem, kteří si libují ve společenských románech. Není ale román jako román a slabším povahám doporučuji ke knize přistupovat s obezřetností.

Co se týká zařazení díla mezi psychothrillery, ani tady nedošlo k omylu. Hlavní hrdinka Kateřina totiž čtenáři umožní jedinečný pohled do roztříštěné duše mladé ženy. Matky, manželky, podnikatelky. Především ale utrápené bytosti bez kousku sebevědomí a hrdosti.

Zde bych se ráda pozastavila a zaměřila pozornost na týrané ženy. Autorka nevykreslila jen dokonalý příběh s napínavou zápletkou, ale snaží se pomoci jiným. Kateřina A. jako literární postava se díky preciznímu vykreslení stává reálnou a její kroky mohou motivovat, nebo varovat ženy v podobných situací. Autorčina záměru si velmi vážím a doufám, že se kniha dostane do rukou co nejvíce lidem. Ať už jako varování nebo jako útěcha.

A co láska?

Samozřejmě nechybí.

Jako romantická duše se zálibou v lovestory bych se nebránila delším sladkobolným popisům, na druhou stranu spisovatelka zvolila zlatý střed. Ani málo, ani moc. A když se nad tím tak zamyslím, udělala dobře. Jednak neútočí romantickými klišé, které by se do příběhu nehodily, ani nezvolila lascivní obsah, který je sice u čtenářek žádaný, přesto by zde působil nevhodně. Skoro bych řekla rozporuplně. Ono totiž číst postelovou scénu a cítit u ní příjemné šimrání v podbřišku, když jste pár stránek dozadu rozdýchávali znásilnění, je stejné jako radost ze zemětřesení.

Má něžná duše však nepřišla zkrátka. Nejdojemněji na mě působily běžné rodinné situace, především pak scény se synem Benem.

Když jsem se po návratu z nemocnice seznámila s novým členem rodiny, měla jsem co dělat, abych se nerozesmála. Albert se tvářil nejkyseleji, jak uměl, dokonce navrhoval, že jestli chce Ben někoho zachraňovat, pojedou do útulku, aby si vybral pořádnýho psa. Ale Ben trval na Bublince, jak ji pojmenoval.

Konec jedním dechem

Trvalo mi pouhé dva dny, než jsem knihu zhltla, z toho poslední čtvrtinu jsem přečetla na jeden zátah. To, co se totiž semele na konci je doslova dech beroucí. Jedna akce střídá druhou, nevěřícností jsem si okusovala nehty a za poslední tečkou mi zůstaly oči na vrch hlavy. O překvapení není nouze.

Závěrem

Kniha je zkrátka skvělá! Autorka má jedinečný literární styl, který není zdlouhavý ani příliš popisný. Příběh obsahuje poutavý začátek, střed plný zvratů, emocí a napětí a závěr je jako třešnička na pořádně vytuněném dortu, který vám občas způsobí srdeční arytmii, ale tak dlouho na vás mává z lednice, až ho spořádáte celý. Nepečené dezerty. Co dodat.

V neposlední řadě bych ráda pochválila decentní, ale vkusnou obálku, stejně jako knižní trailer, který je možno shlédnout na stránkách autorky.

Nedá se ubránit celkovému hodnocení 5*/5, modlit se, aby příběh zůstal jen iluzí a nikdy se nestal skutečností a s nemalým nadšením vyčkávat další nervy drásající román z pera této nadané spisovatelky.

Vřele doporučuji, protože…

…že to pro mě nikdy skutečně neskončilo.

Vydáno:             2022, MOBA

Počet stran:       240

Vazba:                pevná / vázaná

Loading

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *