Recenze knihy: Kde končí nebe

Existuje nebe? Jak vypadá? A je možné se z něj vrátit zpět? Román Kde končí nebe na tyto otázky neodpoví, ale hlavní hrdince jimi pořádně zamotá hlavu. A nejen jí…

Na co se těšit?

Zdravotní sestřička Bára se jednoho dne probouzí v nebi, neschopná vybavit si, jak a proč zemřela. V hlavě má jen chaotické útržky vzpomínek a nejasný pocit, že během svého života udělala něco špatně. Nečekaný návrat na Zem ji šokuje. Čas se posunul zpátky, zbývají necelé dva měsíce k napravení chyb. K hledání pravdy o sobě a svých blízkých. A možná i k cestě za osudovou láskou. Anebo je všechno úplně jinak…? (zdroj anotace)

Díky prvním kapitolám knihy se ocitáme po boku hlavní hrdinky Báry v nebi. To však není vykresleno jako obláčkové království s baculatými andělíčky a svatozáří nad hlavou. Je to jiná paralela, kde nic není nemožné. Garden párty na břehu jezera? Exkurze na vrcholek majestátní hory? Nebo průzkum záhadné jeskyně? Proč ne… Neexistují zde zákony ani čas a do uší se nám po celou dobu linou tóny naší oblíbené kapely.

Místo husí kůže, způsobené neznámým místem, nás doprovází příjemný pocit. Může za něj harmonie nebe, ale především povaha hlavní hrdinky. Její prostořekost, lehkovážnost i otevřenost je pravým projevem lidskosti.

„Ten, kdo má neustálou potřebu zapírat své skutečné já, aby se líbil ostatním, nalezne jen zřídkakdy pokoj v duši.“

Když se Bára vrátí na Zem, mění se nejen scéna, ale i celková atmosféra děje. Vytrácí se klid a mír, jež jsou nahrazeny napětím. Báře dochází čas, přestože stále neví, co má změnit. Co udělat jinak, aby zachránila sebe nebo někoho jiného? Aby to bylo tentokrát správně?!

Vlastní partner jí nevěří, podezírá ji z bláznovství a ona sama netuší, zda nebe prožila ve snu, nebo je opravdu skutečné.

Abych však neprozradila mnoho, nebudu se více rozepisovat. Na co ale rozhodně musím upozornit jsou vedlejší postavy příběhu. Každá má svůj specifický úkol, každá je jiná, a přesto jsou všechny tak věrohodné, až mi chvilkami připadalo, jako bych je znala odjakživa.

Esoterický román nebo detektivka?

Kniha se od jiných románů v mnohém liší.  Už samotný úvod, kdy děj začíná netradičně smrtí, vypovídá o jedinečnosti tohoto díla. Také propojení několika žánrů je specifické, přesto dohromady funguje lépe než chleba se solí. Autorka se nebála romantiky, esoteriky ani dramatu a ukuchtila pro nás tak netradiční zážitek. A jelikož je vařen s láskou a s citem, pochutnají si na něm romantické duše i milovníci napětí. Detektivní zápletka je totiž hlavní ingrediencí tohoto chutného pokrmu.

Doslova s pusou dokořán

Příběh, který stvořila Petra Lejsková-Langová, bych zařadila mezi oddychovou literaturu. I přesto, že se zaobírá vážnými tématy, depresivním pocitům a znepokojivým úvahám se obloukem vyhýbá. Nebylo to nejspíš jednoduché, smrt v mnohých z nás stále vyvolává nezodpovězené otázky, nicméně to autorka dokázala. Napsala román, který s chutí přečtete na posezení, a ještě se u něj budete usmívat.

Nejvíce vás však okouzlí závěr. Nic není předvídatelné ani zřejmé, přesto P. Lejsková-Langová napsala tak logický konec, že jsem z něj zůstala ohromena. Má hlavu i patu, je promyšlen do těch nejtitěrnějších detailů a dokáže překvapit. Autorce patří můj obdiv…

Závěrem

Ještě dřív, než se propracuji k celkovému hodnocení, přidám svůj krátký postřeh k obálce knihy. Nejsem grafik ani kreativní duše, nicméně bych si pro román představovala jiný „kabátek“. Stávající červené pozadí s ženským obličejem v oblacích a názvem Kde končí nebe může vyvolávat náboženské předsudky. Svědomitě však mohu prohlásit, že se náboženstvím ani jakoukoli agitací nezabývá J.

Dílo mohu všemi deseti doporučit! Strávíte čas v příjemné společnosti zajímavých postav, podmanivého prostředí a hromady zvratů. Užijete si zábavu i lásku, napětí i zamyšlení. Zkrátka směsici pocitů, které vás nenechají usnout, dokud knihu nedočtete. A i poté na ni budete s láskou vzpomínat.

Protože…

„…ona je tvou spřízněnou duší, ať se narodíš kdykoli, kdekoli.“

Vydáno:             2020, E-knihy jedou

Počet stran:       237

Vazba:                brožová

Loading

1 komentář

  1. Pingback: Aktuality -

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *